Fam-trip Romania si Bulgaria

In perioada 14-16 octombrie am avut ocazia sa participam la un fam-trip interesant, in cadrul proiectului “Danube Ecotourism”. Este vorba despre un proiect transfrontalier Romania-Bulgaria. Mai multe informatii despre acest proiect le puteti gasi pe pagina de Facebook Danube Ecotourism (https://www.facebook.com/danubeecotourism/).Obiectivul excursiei a fost de a vizita locatii mai putin cunoscute din zona Dunarii.Acum sa revenim la excursie si locatiile vizitate in cele trei zile, locatii din Romania si Bulgaria. Pentru noi a fost o experienta foarte placuta, fiind prima data cand am vizitat impreuna unele din acele locatii, chiar daca totul a fost pe repede-inainte. Multe locuri de vizitat si din pacate doar 3 zile la dispozitie.1,2,3…START!!!Danube Ecotourism fam-trip: ziua 1Calatoria noastra a inceput in data de 14 octombrie, o zi de octombrie cu o vreme perfecta pentru o excursie (din fericire, in toate cele 3 zile a fost o vreme superba). Pentru participantii din Romania, plecarea s-a facut din centrul Bucurestiului, dupa care ne-am indreptat catre Comana pentru prima locatie: Parc Natural Comana si Delta Neajlovului.

📷Nu este prima data cand aud de Comana, insa este prima data cand ajungem in acest loc. Prima impresie: un loc perfect de evadare, la aproximativ 40 km de Bucuresti, pe drumul spre Giurgiu. Transformat in parc national in anul 2004, Comana adaposteste 141 de specii de pasari, 3 specii de pesti, stejari seculari, 31 de specii de mamifere dintre care 5 protejate, 8 specii de reptile si peste 1.250 de specii de plante. La mica distanta dupa ce intri in comuna, exista un prim obiectiv: Manastirea Comana.

📷Acest ansamblu cuprinde biserica “Sfantul Nicolae”, casa domneasca, chiliile, turnul-clopotnita, zidul de incinta si mausoleul eroilor din Primul Razboi Mondial. Am intrat in parc prin intrarea principala care duce in zona de aventura. Parcul are trasee pentru copii si adulti de diferite nivele de dificultate, cat si o tiroliana ce traverseaza lacul (http://parcaventuracomana.ro/). Am gasit un perete de escalada, cai de agrement, un tren care te plimba prin parc sau se pot inchiria biciclete.

📷Desi la inceput nu ni s-a parut chiar asa de interesanta locatia, cu cat am inceput sa ne plimbam ne-am schimbat parerea. Alei largi, curatenie, locuri pentru picnic. Dupa parcul de aventura ne-am indreptat catre Delta Neajlovului sau Balta Comana. Este considerata a doua delta a Romaniei ca biodiversitate, cuprinzand un ecosistem comparabil Deltei Dunarii. Se poate pescui in schimbul unei taxe, iar un vaporas face plimbari pe ochiurile largi de apa din delta. Se pot inchiria barci cu vasle, caiace.

📷Cazare in ComanaPentru cei ce doresc sa se cazeze chiar in imediata apropiere a Parcului Comana au posibilitatea sa o faca la Casa Comana (http://www.casacomana.ro/new/index).

📷Cel mai mult ne-a placut Gradina, faptul ca poti lua masa pe ponton si cele doua poduri: Podul Sarutului si podul unde iti poti pune o dorinta. Clar este ca nu te poti plictisi o intreaga zi acolo. Am pornit la drum, si spre seara am ajuns in Constanta unde am avut placuta surpriza de a avea la dispozitie o ora pentru a ne plimba pe faleza si de a vedea cazinoul.Din pacate un vant destul de puternic ne-a intrerupt plimbarea si a trebuit sa ne indreptam spre hotelul unde am fost cazati, cu promisiunea de a ne putea continua vizita a doua zi inainte sa plecam spre Bulgaria.

📷Danube Ecotourism fam-trip: ziua 2Trezirea si la drum! Prima locatie: JurilovcaJurilovca este o comuna in judetul Tulcea formata din satele Jurilovca (resedinta), Salcioara si Visina, fiind asezata pe malul complexului lagunar Razim-Sinoe. In prezent este cea mai mare comunitate de pescari din Delta, centru de colectare si prelucrare a pestelui, precum si un punct de atractie turistica. (sursa: Wikipedia). Portul Jurilovca este unul din punctele de atractie turistica din localitate, fiind impartit cumva in doua: un miniport turistic si un port destinat ambarcatiunilor traditionale lipovenesti. Pe cea de-a doua latura se afla si cheiul de unde pleaca vaporasul spre satul de vacanta de la Gura Portitei, un sat de vacanta situat pe fasia ingusta de pamant dintre lacul Golovita si Marea Neagra. Din pacate cand am ajuns, fiind in afara sezonului, ni s-a spus ca nu avem ce vedea la Gura Portitei (http://www.guraportitei.ro/).

📷Principalele puncte de interes turistic sunt: Gura Periboina, Insula Bisericuta, Capul Dolosman, Cetatea antica Argamum, Cetatea Heracleea/Enisala, Gura Portitei. Ceea ce ne-a atras foarte mult in acest sat de pe malul complexului lagunar Razim-Sinoe au fost casele traditionale lipovenesti cu ferestre traforate cu modele si acoperisuri de stuf. Si daca tot am spus despre complexul lagunar Razim-Sinoe, m-am gandit ca daca scriu cateva info nu strica, nu?Laguna Razim-Sinoe, un paradis al pasarilor, se afla in partea de sud a Deltei Dunarii. Este inclusa in Rezervatia Biosferei a Dunarii, ocupand 20% din suprafata acesteia, adica aproape 1145 km patrati, restul reprezentand o zona depresionara. Din suprafata lagunei, lacurile ocupa 863 km patrati.Din pacate, complexul lagunar a suferit modificari majore in ultimii ani din cauza actiunii omului. In anul 1970, a fost impartit in doua unitati: unitatea Razim si unitatea Sinoe. Cetatea EnisalaAceasta se afla la mai putin de 40 de kilometri de municipiul Tulcea si la 2 kilometri de satul Enisala, imediat dupa Babadag. La poalele dealului pe care a fost construita vei gasi un indicator care te ajuta sa ajungi mai repede. Urcarea pana la ea se face pe un drum serpuit, in rampa. Dar care este asfaltat. Am lasat masina in parcare si am mers pe jos pana la intrarea in cetate (nu este o distanta foarte mare, cateva minute de mers pe jos). Costul biletului este de 6 lei/persoana.

📷Ca sa ajungi la cetate trebuie sa urci niste scari metalice. Insa cand esti acolo sus trebuie neaparat sa te opresti si sa admiri peisajul absolut superb. Pe scurt, cetatea Enisala a fost construita la sfarsitul secolului al XIII-lea si la inceputul secolului al XIV-lea de puterea imperiala bizantina si de cea comerciala genoveza, fiind inclusa in sistemul defensiv al Tarii Romanesti. In zilele noastre, este singura cetate medievala care a ramas in picioare in aceasta portiune de tara, mai sunt doar cateva prin Moldova (sursa: Florin Topoleanu, arheolog si director al Institutului de Cercetari Eco Muzeale). In interiorul cetatii vei gasi si un mic muzeu.

📷📷Iar daca te asezi cu spatele la cetate, vei vedea canalele care fac legatura intre lacul Babadag si lacul Razim.

📷Singura zi in care cetatea nu poate fi vizitata este lunea, in rest fiind deschisa de marti pana duminica. Noi am avut noroc pentru ca am gasit pe cineva la intrare si ne-a lasat totusi sa o vizitam. Urmatoarea locatie: Cazinoul din ConstantaCazinoul din Constanta este o cladire istorica, fiind considerat unul dintre cele mai reprezentative simboluri ale orasului. Vazuta de la departare cladirea Cazinoului impune respect si eleganta insa, cand te apropii perspectiva se schimba. Din pacate este intr-o avansata stare de degradare. Nici de aceasta data nu era deschis publicului. Dupa plimbarea pe faleza, ne-am hotarat sa mergem pe cateva stradute pana sa ne intoarcem la masina.

📷 Lasam in urma Romania si ne indreptam spre Bulgaria. Prima oprire: Centrul Verde Educational ShablaAici ne-am intalnit cu reprezentanti ai centrului, care ne-a facut o scurta prezentare a activitatii lor si ne-au oferit informatii despre localitate.

📷Centrul este situat intr-o cladire municipala cu semnificatie culturala locala, cunoscuta sub numele de “Scoala veche”.

📷Centrul este multifunctional si dispune de sali de curs, sali pentru expozitii care reprezinta biodiversitatea si patrimoniul cultural si istoric al zonei, sala de internet cu sistem IT pentru monitorizare on-line a zonelor umede prin intermediul camerelor instalate in locuri adecvate (observarea directa a lacurilor).Orasul Shabla este situat la aproximativ 25 km de granita si este un orasel mic. Aici merita o oprire pentru plaja si far, ambele fiind localizate in afara orasului la aproximativ 5 km distanta. Tinand cont de ora tarzie si de faptul ca atunci cand a luat sfarsit intalnirea cu reprezentantii centrului era deja intuneric, ne-am indreptat spre locul de cazare-Balcic

📷Balcic este o statiune mica unde mergi sa te relaxezi, sa faci plaja si baie in mare. In schimb, trebuie neaparat sa vizitezi castelul Reginei Maria. Plecarea fiind a doua zi la prima ora, nu a fost timp pentru vizitarea castelului, insa am avut norocul de a-l vizita anul acesta. Din pacate nu am avut ocazia sa mancam la unul din restaurantele cu specific bulgaresc.

📷Danube Ecotourism fam-trip: ziua 3Am parasit Balcic-ul si ne-am indreptat catre una din cele mai mari zone protejate din N-E Bulgariei, “Suha Reka”. Este situata in trei regiuni administrative-Dobrich, Silistra si Varna. Zona include valea raului Suha reka cu vaile sale uscate. BadjaliataSanctuarul este situat in apropierea satului Strelkovo. Acesta dateaza din secolul al VI-lea i.Hr. si face parte din complexul de roci de cult, care include altare de roci, terenuri religioase si gropi de roci grupate pe o suprafata de 4 kilometri. Se crede ca acest loc a fost crucial pentru triburile tracice associate cultului lui Zalmoxis (rege mitic, preot si zeu al tribului trac Getty). Sanctuarul este format intr-o pestera naturala mare, numita de localnici “Badzhaliyata”. In zilele noastre, la pestera se poate ajunge pe o cale abrupta sculptata in stanca si un tunel, care a fost odata inchis cu o usa de lemn. La sud de pestera este sculptata cu migala o nisa mare arcuita, care a jucat un rol de altar in temple, orientat spre est.

📷Nu exista nicio taxa de vizitare, poate fi vizitat in orice moment al zilei. Se poate ajunge cu masina pana la locatie, doar ca ultima portiune de drum nu este asfaltata, fiind pietruita. In concluzie, se poate lasa masina in zona unde se termina asfaltul, sau se poate continua daca aveti o masina mai inalta.Plecam de la aceasta locatie si ne indreptam spre ultimul obiectiv pana sa ne intoarcem la Bucuresti.Pranz in SrebarnaIn drum spre pranz am avut ocazia sa trecem pe langa Rezervatia “Srebarna” situata la 18 km vest de Silistra si la 1 km de malul Dunarii. Lacul este strans legat de fluviul Dunarea si depinde in mare masura de el. In anul 1975 lacul este supus Conventiei Ramsar, iar din anul 1983 a fost declarat de UNESCO ca parte a Patrimoniului Mondial. Unicitatea rezervatiei rezulta din faptul ca acesta este situat pe traseul de migratie principala pentru pasarile care migreaza intre Europa si Africa, numit VIA PONTIKA.Ultima oprire Ruse, dupa care ne indreptam spre Bucuresti. Si cam atat despre excursia de 3 zile…Pana la urmatorul articol, aceiasi M&A P.S. Pentru ca nu am vrut sa incarcam articolul cu foarte multe poze, dar si pentru ca vrem sa va aratam mai multe poze din excursie am decis sa facem un album pentru fiecare locatie! Le gasiti pe pagina noastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *